Menuitem klik uitschakelen

Publicatiedatum: 14 november 2022

Een pagina heeft soms geen inhoud en dient alleen als bovenliggende pagina voor een aantal subpagina's. In dat geval wil je de klikmogelijkheid op de betreffende pagina in het menu uitschakelen. In deze tutorial wordt uitgelegd hoe je dit kunt oplossen met een stuk code. Voor deze werkzaamheden is codetoegang noodzakelijk.

Stap 1: Activeer het menublok in de editor door op het potlood rechts ervan te klikken.
Stap 2: Ga naar de code van het blok door op het <>-icoon te klikken dat na activeren rechts verschijnt.
Stap 3: Plak de code die hieronder staat in het javascript tabblad.
Stap 4: Vervang de naam "Over ons" die in de code staat met "de naam van jouw pagina die niet klikbaar moet zijn".

//zoek link met woord "Over ons" erin en haal de klikmogelijkheid eraf.
$('nav.menu-1 a:contains("Over ons")').click( function(e) {
    e.preventDefault();
});

//zet een normale cursor ipv een hand op de link
$('nav.menu-1 a:contains("Over ons")').css("cursor","default");

//haal de url van de link weg
$('nav.menu-1 a:contains("Over ons")').attr("href","#");

//mobile-menu: haal de url van de link weg
$('nav.hamburger-menu-1 a:contains("Over ons")').attr("href","#");

Extra uitleg over de werking van het script:

• De naam van het menuitem dat niet klikbaar moet worden (in dit voorbeeld "Over ons") komt 4 keer voor in de javascript, dit dient gewijzigd te worden in de naam van jouw pagina welke niet klikbaar mag zijn.
  • De naam van het menu-item in de javascript is hoofdlettergevoelig.
  • Het werkt hier op basis van "contains", dat houdt in: De javascript zoekt naar een menu-item waar de opgegeven waarde in voorkomt. Dit kan problemen opleveren indien meerdere er pagina's zijn waar dezelfde tekst in de titel voorkomt.